torsdag 25 augusti 2011

1,5 - snart 13...

Hon ser ut som en liten älva, men skenet bedrar. Här har ni Irma, hon är 1,5 år och på väg rakt in i tonåren utan att passera gå... Eller så är hon bara i en trots/utvecklingsfas. Hon är inte så lätt att tas med och hon genomskådar lätt alla försök till att avleda henne om hon blir arg eller vill ha något hon inte får. Visst kan hon gosa och hon är väldigt kramig, men ännu oftare härjar hon runt, hon vrålar rakt ut om hon inte får som hon vill och försöker man då ge henne en napp eller något annat så bör man nästan ha hjälm för hon slänger grejorna så långt hon kan. Hon slåss (och skrattar högt när man säger NEJ!) och sparkas, drar Rickard i håret på armarna (och skrattar lika rått då också) och det är verkligen ingen slump att August kallar henne för rivmaskinen för hon river allt från sandslott till legohus lätt som en plätt.

Hon springer i soffan (och ramlar ner), pillar på alla knappar (och lär sig aldrig att det är lika läskigt varje gång hon lyckas starta torktumlaren), sticker in sina fingrar, händer och armar överallt där hon kommer åt (och fastnar såklart), slår och bankar med saker och hon sticker gärna ifrån oss på stan till exempel. Hon gör mig helt matt, fast hon är ju såklart vår älskade lilla lillskrutta överallt och alltid.

När hon ska lämnas på förskolan har hon hittat på en egen rutin. Hon märker ju när det är dags för mig att gå och då kramas hon läänge. Sean sätter hon sig upp och låter personalen ta henne, då är hon redo, sedan vinkar hon. Idag blev hon dock lite ledsen, men jag stannade kvar runt hörnet utom synhåll och hörde att det snabbt gick över. Jag känner mig helt trygg med att lämna henne, jag älskar personalen på vår förskola!

Jag är bra på att dokumentera saker, men ändå lite sämre på att dokumentera Irmas framsteg jämfört med Augusts, därför tänkte jag försöka sammanfatta lite av hennes (inte så stora, men ändå) ordförråd:

mamma
pappa
acka (jacka)
ack (kvack)
ackack (tack)
bovva (blomma)
häst (betyder djur, för hon säger det till både hästar, får och lejon)
ihihi (eller något liknande, betyder häst)
vov (hund)
hejhej
aj

Hon säger inte ja eller nej, men hon nickar och skakar på huvudet väldigt tydligt - faktiskt så tydligt att personalen på förskolan blev lite oroliga för att hon skulle få nackspärr... Hon kan också ryta/fräsa som en tiger och så är hon väldigt bra på kroppsspråk. Till exempel så ställer hon sig ofta nedanför skåpet med solkräm, pekar på skåpet och smörjer sig på armen (hon gillar salva).

Nu börjar hon komma ikapp motoriskt och hon springer, klättrar och far omkring. Hennes nästa mål är att lära sig hoppa i vattenpölar...

1 kommentar:

Martina sa...

Söt som bara den!