lördag 14 augusti 2010

Busan!

Nu är ju Irma drygt sex månader och jag tänkte jag skulle skriva ner lite om hur hennes dagar ser ut på ett ungefär, man glömmer så lätt sedan:

07.00-07.30: Vaknar, ammas ibland men inte alla dagar

08.00: Äter gröt (har hon gjort i två dagar, innan var det bara amning till frukost), dricker vatten

10.00: Sover, oftast mellan en halvtimme och en timme, ibland lite längre. Ammas innan hon somnar.

12.00: Äter lunch, grönsakspuré, just nu med lite kyckling också, fruktpuré till efterrätt, lite smörgås eller smörgåsrån om hon vill ha något att tugga på, dricker vatten


13.00: Sover, oftast bara en halvtimme men det händer att hon sover längre.

14.30: Ammas. Ibland ammas hon igen efter någon timme, de senaste dagarna har hon dock inte kunnat koncentrerar sig på att amma på eftermiddagen om vi inte är hemma och det är helt tyst, så då har hon varit jättehungrig senare.

16.00: Sover, även här oftast bara en halvtimme. Önskvärt är att åtminstone något av sovpassen är längre än en halvtimme, blir det tre korta pass på en dag så är det kämpigt och ledsamt på kvällen och får ibland bli ytterligare en tupplur.

17.00-18.00: Runt den tiden blir det gröt, varierar lite beroende på hur länge hon sovit, hur mycket hon ammats på eftermiddagen och hur dags vi andra äter - det är ju trevligast (eller nåja, men för Irma i alla fall) om alla äter samtidigt.

19.00: Ammas i vår säng, sedan lägger jag henne i hennes egen säng där hon somnar på ett par minuter (peppar, peppar...)

03.00-05.00: Någon gång där ammas hon en gång, jag tycker att det är hur bra som helst att hon bara äter en enda gång på natten. Ibland får vi sätta i nappen någon gång också.

Allt det här ovan är ju rätt så ungefärliga tider, det kan ju såklart variera. Men vilken skillnad det blir så fort man inte helammar längre, plötsligt måste man börja styra upp lite mattider, få mer rutiner och planera lite mer. Visserligen äter vi väldigt regelbundet ändå, men det var ändå lättare att bara ha August att ta hänsyn till om man är iväg någonstans. Han har ju lite större utbud som han kan äta och kan dessutom sitta lite var som helst och äta numera - måste inte sitta i barnstol och sedan totalsaneras efter maten.

Sedan låter det ju himla tråkigt allt det här eftersom jag bara har skrivit in mat och sömn, inget bus och ingen lek.

Nu när Irma är drygt ett halvår så gillar hon:

  • Sin hoppgunga. Hon kan inte riktigt hoppa jämfota i den än, men jag funderar start på att köpa henne ett par steppskor för hon verkar ha talang!
  • Att titta på när storebror leker. Lite tråkigt är det dock att han tar ifrån henne alla saker som är hans och som hon lyckas få tag på, men hon är inte så långsint.
  • Att leka tittut och att bli "pruttad" på magen
  • Att bada och nu är det sitta upp som gäller, ligga på rygg och flyta vill hon inte alls längre
  • Att tugga på precis allt! Hon har inte fått några tänder än, men jag tror att det är på gång och i så fall blir hon tidigare än August.
  • Att stoppa fötterna i munnen.

Hon kan:

  • Rulla från rygg till mage, men bara rulla tillbaka ibland
  • Sitta utan stöd, men hon tippar ibland
  • Krafsa till sig grejor med både fötterna och händerna när hon sitter upp och sakerna ligger lite för långt fram
  • Äta själv med sked (enligt henne själv...)
  • Stoppa in sin napp i munnen åt rätt håll
  • Tjoa och låta hur högt som helst, ibland hör man inte skillnad på henne och hennes treårige storebror som ändå har en väldigt vältränad röst...

Det här är förmodligen ett hur ointressant inlägg som helst för mina läsare, men jag skrev det mest för mig själv.

Inga kommentarer: