fredag 5 mars 2010

Språklek

August utvecklas i sitt tal hela tiden nu. Han är ganska tidig och ibland låter han som en liten vuxen när han pratar och resonerar, men han avänder också ganska svåra ord ibland som han inte riktigt vet vad de betyder och som då hamnar i fel sammanhang - det kan bli ganska roligt. Innan jul började han kunna uttala bokstaven r, så nu pratar han helt rent (med undantag för sch-ljud, det blir "härna" och "hörövare"). Då tror jag dock inte att han reflekterade över sin nya färdighet, det är först nu han har kommit på hur himla kul det egentligen är att säga r... Han går runt och rullar på r:en och säger "morrrmorr, Irrrma, orrm" osv.

Han har också kommit på att det finns ord som låter likadant (han rimmar, men det vet han inte om) och att man kan leka med ord och göra om dem.

"Irma, irm, orm. Mamma, Irma låter nästan som orm!"

Det har gjort att vi ibland kallar lilltjejen för ormflickan, istället för minigrisen som vi sa ett tag för att hon grymtar så mycket. Låter kanske elakt, men kärt barn har många namn...

Det är ju inte alltid lätt att höra vad andra säger heller, jag upptäckte igår att han tror att BVC heter "baby-c". Fast det är ju ett jättebra namn eftersom man ju ofta går dit med bebisar.

Inga kommentarer: