Idag diskuterade vi mat på lunchrasten på jobbet. Det blir ju såklart lätt så när man sitter och äter... Idag svävade vi iväg och hann med många olika vinklingar på ämnet, allt från att det går att köpa färdigskalad potatis till att diskutera olika dieter. Olika dieter, livsstilar och företag, det finns hur mycket som helst att förhålla sig till till och anhängare av till exempel LCHF och Herbalife kan te sig hjärntvättade som medlemmar i en sekt. Folk får ju gärna stoppa i sig vad de vill, det jag stör mig på är när de försöker pracka på sin omgivning sina åsikter genom att hävda att det är det enda rätta. Jag är också fascinerad över att folk i vissa sammanhand helt verkar tappa förmågan till kritiskt tänkade, senast igår såg jag ett Facebookinlägg om ett te som påstods förbränna 80 kalorier per kopp - ja eller hur va?
Jag själv mår bäst av att äta ganska lagom av det mesta och inte utesluta något. Min mage tycker om ganska mycket kolhydrater (och mina smaklökar också...) och är mindre förtjust i fet och stekt mat. Diverse energiprodukter som till exempel koncentrerad energi i flytande form och saker i den stilen tar jag bara till vid ganska extrema tillfällen som till exempel vid långa lopp där jag inte klarar av att tugga eller på annat sätt har problem med att få i mig det jag behöver fylla på med. Annars håller jag mig till saker som banan och mjölk efter träningen istället för protein- eller sportdryck, jag väljer varm nyponsoppa istället för kolhydratdrycker i termobältet när jag kör långa träningspass på skidor, jag laddar med vanlig mat och kanske lite extra kex, chips och mackor inför tidskrävande lopp och jag äter gärna pizza. Varför? Jo, jag tror på att det räcker bra med "vanlig" mat och vanliga energikällor, jag tror att kroppen väldigt sällan behöver alla dessa konstgjorda före/under/efter träningspreparat, jag vill välja saker som smakar gott och jag tycker att det är onödigt att lägga alla pengar på dessa produkter. I nyponsoppa finns det vitaminer, det är en ganska naturlig produkt och dessutom innehåller den mer energi än sportdryck. En pizza av till exempel Capriciosatyp innehåller ungefär samma saker som en Pasta Carbonara (mjöl, skinka, ost mm) och kroppen känner förmodligen ingen större skillnad. Däremot äter jag inte pizza innan jag ska springa ett lopp för det klarar inte magen, men det är en annan sak.
Jag tror inte att min prestationsförmåga försämras om jag äter lite godis då och då, det enda jag är noga med är att jag inte hoppar över något mål med mer näringsrikt innehåll för att jag äter godis eller fikar - jag kompletterar till exempel helst en fika med en frukt eller grönsak också.
På sommaren då det är varmt kan jag däremot se vitsen med att dricka sportdryck om jag tränar långa pass, för att inte rubba vätskebalansen alltför mycket, jag vet också att kroppen tar upp glukos (druvsocker) snabbare än vanligt socker, varför det kan vara en vits att ha detta till hands om man behöver väldigt snabb energi. Men i övrigt, då tror jag att det räcker rätt långt med sunt förnuft och att äta det man vill - fast med lite planering och ibland äta ett mellanmål man inte är hungrig och sugen på - bara för att man vet att näringen och energin kommer att behövas.
fredag 1 mars 2013
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
8 kommentarer:
Jag håller med dig här! Om träningspreperat kan jag inte uttala mig, men när det gäller "vanlig" mat. Jag lagar ju oftast 2 mål om dagen och till 3 barn. Skulle jag servera sådant jag dagligen ser på olika håll i sociala medier så skulle ju ingen äta! (Inte jag heller). Alla gör givetvis som de själva vill och mår bra av, jag talar ju bara för mig själv. Däremot är jag noga med att laga mat ganska mkt från grunden, köper inte pulvermos eller färdiga fiskpinnar/köttbullar etc även om jag inte gör egen pasta och så förstås. Om äter Mc D en gång i månaden ;)
Jag önska jag kunde äta en pizza, men det får jag betala dyrt för i flera dagar. Som laktos-och glutenintolerant med IBS och Mb chron får man vara överlycklig när man hittar nått som funkar. Kost har blivit lite som religion tycker jag. Man får tro och tycka som man vill, bara folk inte lägger sig i och tror att endast deras sätt är det enda rätta. Mår du bäst av att äta av allt, good for you!
Du tänker nog på glukos. Frukos metaboliseras långsamt av kroppen och har lågt GI värde.
Det där teet är gott ju..
Och precis som typ stark krydda så finns det ju vissa saker som ökar kroppens förbränning. Kanske innehåller teet chili, I don't know ;)
Ja det är klart det var glukos jag menade, jag skrev ju druvsocker (glukos) så jag vet inte hur fruktos smög sig in.
Det är möjligt att det är gott, men jag är väldigt skeptisk till att man kan ange antal kalorier det påstås förbränna - så om man äter 1600 kalorier på en dag och dricker 20 koppar te så går man plus minus noll då?
Och Titti, det är ju kanon att din mage gillar LCHF, min gör det inte. Och jag försökte vara noga med att skriva inlägget ur min synvinkel, för det är så jag tänker när det gäller mig.
Ja det är klart det var glukos jag menade, jag skrev ju druvsocker (glukos) så jag vet inte hur fruktos smög sig in.
Det är möjligt att det är gott, men jag är väldigt skeptisk till att man kan ange antal kalorier det påstås förbränna - så om man äter 1600 kalorier på en dag och dricker 20 koppar te så går man plus minus noll då?
Och Titti, det är ju kanon att din mage gillar LCHF, min gör det inte. Och jag försökte vara noga med att skriva inlägget ur min synvinkel, för det är så jag tänker när det gäller mig.
:-) Har du gett det en ärlig chans? Kolla på Björn Ferry ;-) Nä, ät du det du mår bra av så äter jag det jag kan. Kram
Jo jag har läst en del om honom och absolut, mycket låter vettigt. Tyvärr klarar inte min mage mycket fett, fast typ kött och en god sallad är ju kanongott. Och nej, jag har inte gett det en årlig chans för jag kan inte tänka mig att vara utan flingor, bröd, frukt och sånt;-). Fast jag skulle kunna vårda mitt blodsocker bättre, det skulle nog även min omgivning uppskatta...
Skicka en kommentar